Frequently Asked Questions:

1. Heeft chiptuning negatieve gevolgen voor motor en/of aandrijflijn?

Wanneer chiptuning vakkundig wordt uitgevoerd zal het niet ten koste gaan van de levensduur van uw motor of aandrijflijn. Vakkunde, ervaring, op maat geschreven software en het gebruik van hoogwaardige programmeer apparatuur zijn van belang voor een duurzame aanpassing aan uw kostbare auto. Indien niet aan bovengenoemde eisen wordt voldaan kan chiptuning wel degelijk vervelende en kostbare gevolgen hebben.

2. Waarom is mijn vermogen vanuit de fabriek niet zo hoog?

Autofabrikanten zetten hun producten wereldwijd in de markt, wat betekent dat een auto onder veel verschillende omstandigheden moet blijven functioneren. Bijvoorbeeld verschil in brandstof, luchtkwaliteit en zelfs het klimaat spelen daarbij een rol. Om een auto onder al die omstandigheden goed te laten functioneren is een zeer ruime veiligheidsmarge ingebouwd. Gezien de relatief constante brandstof en luchtkwaliteit in vrijwel geheel Europa kunnen we binnen deze veiligheidsmarge te werk gaan.Daarnaast komt het ook voor dat een fabrikant hetzelfde type auto met verschillende varianten vermogen in de markt zet. Aandrijflijn en motor zijn dan exact gelijk, alleen de software in de ECU / het motorstuurapparaat is anders.

3. Welke manier van tuning is het beste?

Chiptuning op maat! Maatwerk is naast ervaring en vakkennis van belang voor het leveren van kwalitatief hoogwaardige chiptuning. Standaard tuningsoftware, een voorgeprogrammeerde chip of een powerbox kunnen schadelijk zijn voor uw auto. Vermogenswinst wordt in deze gevallen niet op een verantwoorde wijze tot stand gebracht. Al lijkt het resultaat in het begin erg goed, op langere termijn kunnen defecten aan uw auto ontstaan die anders niet waren opgetreden.

4. Blijft mijn fabrieksgarantie behouden?

Bij nieuwe auto’s wordt fabrieksgarantie gegeven. De termijn van deze garantie is vaak een periode van twee jaar. Indien uw auto buiten de garantieperiode valt verandert er dus ook niets wanneer u chiptuning uit laat voeren. Of fabrieksgarantie in stand blijft varieert per dealer en garagebedrijf. Informeert u eerst voordat u een auto in de fabrieksgarantie aanbied.

5. Wat is de invloed van chiptuning op het brandstofverbruik?

Het brandstofverbruik hangt vooral af van het gaspedaal oftewel de rechtervoet van de bestuurder. Met andere woorden, door chiptuning gaat het verbruik van de auto bij gelijk gebruik omlaag. De motor presteert beter en om dezelfde prestaties te leveren heeft deze minder brandstof nodig.

6. Wat is een eco tuning?

Een eco tuning is een chiptuning gebaseerd enkel op brandstofbesparing. Door de verschillende parameters zo af te stellen dat met meer koppel en weinig toeren in een hogere versnelling kan worden blijven gereden bespaart deze maximaal brandstof.

7. Heeft chiptuning zin bij alle auto’s?

Auto’s voorzien van een turbolader benzine of diesel hebben de meeste profijt hiervan. De vermogenstoename bij auto’s zonder turbo liggen lager. Vermogenswinst van 8-12%. Voor sommige eigenaren is dit resultaat meer dan genoeg. Wanneer bijvoorbeeld de auto net een aantal pk’s tekort komt voor het trekken van een caravan.

8. Testbank uitdraai noodzakelijk?

Voor een tuner is een testbank noodzakelijk, hij ontwikkeld en test hier zijn programma’s op. Voor veel voorkomende modellen hebben wij de software al ontwikkeld en hoeft de auto niet op de testbank. Mocht de klant toch graag een uitdraai willen hebben dan runnen wij de auto uiteraard op onze testbank.